regi Megszünhet a szabadszombat
Megszünhet a szabadszombat
Írta: Talló Zoltán   
2016. Május 10. Kedd, 15:35
Dolgozók figyelem – megszűnhet a szabad szombat!

Újabb törvénymódosításra készül a kormány, megszünteti azt a paragrafust, amely rendelkezik többek között a szombati készenléti munkáért járó pótlékokról, ennek köszönhetően tízezrek számára veszik el a szabad szombat, és szombat-vasárnap is munkára kényszeríthetik a készenléti dolgozókat plusz díjfizetés nélkül.

Elvileg azért szeretnék a módosítást, mert 5 milliárd forintnyi, 3 éve elmaradt pótlékot kell kifizetnie a MÁV-nak visszamenőleg a dolgozóknak egy bírósági döntés alapján. A dolgozók bírósághoz fordultak, mert a vasárnapot megelőző szombati munkavégzésért egyszer sem fizették ki számukra a pótlékot 2012 óta, a bíróság jogosnak találta a követelésüket.
Egy úgynevezett salátatörvényben bukkant rá a Vasutasok Szakszervezete erre a módosításra, és így a dolgozóknak hétvégén annyiért kell dolgozniuk, mint rendes munkaidőben. Érdekes lépés, ezek szerint nem szán a kormány a jövőben újabb pénzeket kifizetni a pótlékokra, hanem egyszerűen kiiktatja a törvényt.
A szakszervezet szerint nagy veszélyt jelent ez a lépés, mert ezután bármikor, bárkit munkára lehet vezényelni, így szembe megy a politikájával a kormány, elveszi több tízezer munkavállalótól a hétvégét, így távol kell lennie a családjától és még megfelelő díjazásban sem részesíti. A Vasutas Szakszervezet szerint felháborító, hogy a kormány, mint a MÁV csoport tulajdonosa kibújik a pótlékfizetés alól.
Amúgy is munkaerőhiánnyal küzdenek a MÁV-nál, és arra kellene törekedni, hogy megakadályozzák az elvándorlást. A szakszervezet elnöke szerint, a készenléti jellegű munkaköröknél amúgy is igen alacsonyak a bérek, a pótlékokkal lehetett kompenzálni, így sokan ezért vállalták ezt a jellegű munkát. A törvénymódosítással sérülne „a munka és magánélet” egyensúlya, kiemelte a szakszervezet elnöke, hogy mindent elkövetnek azért, hogy megakadályozzák a kormánynak ezt a lépését.
A cikk a munkajog.hu cikke alapján készült.
 
Facebook