regi Nyugdíj: sokakat érdeklő kérdést egyértelműsítettek
Nyugdíj: sokakat érdeklő kérdést egyértelműsítettek
Írta: Talló Zoltán   
2019. Július 01. Hétfő, 17:40
 Nyugdíj: sokakat érdeklő kérdést egyértelműsítettek

 A nyugdíj melletti keresőtevékenységre több korlátozás is vonatkozik, így például a felső korlát elérésével papíron megszűnik a folyósítás. Viszont a jelenlegi jogszabályi környezetben ez másként alakul már a legtöbb esetben. Itt vannak a részletek.

Szabó Dániel, 2019. június 30. vasárnap, 12:41

Megszűnik-e a nyugdíjkorhatárt be nem töltött nyugdíjas nyugellátása, ha a több jogviszonyból származó bevétele meghaladja a kereseti korlátot? - kérdezte az 

Adózóna olvasója a szakértő Winkler Róbert nyugdíjszakértőtől. Bár egy konkrét eset kapcsán keresték meg, de a kérdés egyre többekben merülhet fel, miután a kormány célja, hogy minél több nyugdíjast foglalkoztassanak újra a munkaerőpiacon.
 

Az eset viszont egy nők 40 kedvezménnyel nyugdíjba vonult személyre vonatkozott, aki mint katás vállalkozó, valamint alkalmi munkásként foglalkoztatott több bevétellel is bír, mint a felső korlátot jelentő 18-szor 149 ezer forintos évi limit. A szakértő szerint viszont az adott helyzetben az számít, hogy katás vállalkozóként nem keletkezik biztosításra kötelezett munkaviszonya, vagyis nem lesz nyugdíjjárulék-alapot képező jövedelme. Így a felső korlát rá nem vonatkozik.

De fontos az is, hogy idén január 1-től a saját jogú nyugdíjasoknak már nem kell mást, csak szja-t fizetniük a munkájuk után, vagyis megint csak nincs biztosítási viszonykötelezett foglalkoztatásuk.
Viszont, ha valaki a munkaviszonyokra nem kötelező és az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény hatálya alá tartozó egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony keretében (mezőgazdasági vagy turisztikai idénymunka, vagy alkalmi munka) dolgozik, akkor ha az innen származó kereset meghaladja a kereseti korlátot, akkor viszont szüneteltetni kell a nyugdíjat a keresetkorlát elérését követő hónap első napjától a tárgyév végéig.
Hozzászólások (0)add comment

Szóljon hozzá Ön is!
kisebb | nagyobb

busy
 
Facebook