regi Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesület
Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesület
01
Jun
    Hány évesen mehetnek nyugdíjba a férfiak és anők 2018 január 01.-től

 ÍGY ALAKULNAK A NYUGDÍJKORHATÁROK 2018-BAN >> ENNYI ÉVESEN MEHETNEK NYUGDÍJBA A FÉRFIAK ÉS A NŐK 2018. JANUÁR 1-TŐL!

Ki mehet nyugdíjba 2018-ban?
Szeretném megkérdezni, hogy 2018-ban hány évesek mehetnek öregségi nyugdíjjal nyugdíjba?
2018-ban az 1954 második félévében születettek igényelhetik az öregségi nyugdíjukat (a nyugdíjkorhatáruk 63 év 183 nap).
Természetesen emellett – a hatályos rendelkezések szerint – azok a hölgyek is igényelhetik a nyugdíjat, akik jövőre teljesítik a nők kedvezményes nyugdíjának feltételeit.-olvashatjuk a 
hrportal.hu-n.
Aki válaszol:
Nyugdíjszakértő – Dr. Farkas András
A budapesti ELTE jogi karán summa cum laude végzett jogász.
Az elmúlt 22 évben több nagy biztosítótársaság és közvetítő cég felsővezetésének tagja, az élet- és nyugdíjbiztosítások szakértője. 2013 óta a Facebook NyugdíjGuruja több, mint 60 ezer követővel, 2015 óta a NyugdíjGuru News (
www.nyugdijguru.hu) alapítója és szerzője.

 

Mennyi a férfiak/nők nyugdíj korhatára 2017/2018-ban?

2011 óta fokozatos módon emelkedik a nyugdíjkorhatár. 2017-ben azok vonulhatnak nyugdíjba, akik 1954 első 6 hónapjában születtek. 2018-ban mindazok, akik 1954 második felében születtek – betöltését követő 183. napon tehetik meg.

Születési idő

Öregségi nyugdíjkorhatár  

  Öregségi nyugdíjra jogosultság elérése

1953. január 1 – december 31

63 év

2016. január 1 – december 31

1954. január 1 – július 1

63 év + 183 nap

2017. július 3 – december 31

1954. július 2 – december 31

63 év + 183 nap

2018. január 1 – július 2

1955. január 1 – december 31

64 év

2019. január 1 – december 31

1956. január 1 – július 1

64 év + 183 nap

2020. július 2 – december 31

1956. július 2 – december 31

64 év + 183 nap

2021. január 1 – július 2

1956. december 31 után

65 év

2021. december 31 után

A nők 2017/2018-ban is, 40 év jogosultság után kérhetik a kedvezményes nyugdíjba vonulást.  Teljes öregségi nyugdíjra jogosultak mindazok, akik bizonyítható módon 40 év szolgálati idővel rendelkeznek, a évtől függetlenül. Jogosultsági időnek számít a gyermekgondozási díj, gyermeknevelési támogatás, ápolási díj, terhesség-gyermekágyi segély.
Forrás :  http://www.blogolod.com/

 

 
 
22
Május
    Gyermeknap 2017

 

Gyermeknap 2017
 
A Teleki Blanka utcai Óvoda Pécs Meszes és a Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesület szeretettel meghívja a pécsi családokat az immáron hagyományos Gyermeknapi rendezvényre! Dátum: Május 26. péntek, délután 15.30-17.30, helyszín: Pécs Meszes Keleti Ovi Teleki Blanka utca. Mindenkit várunk szeretettel! Béke Egyesület – Önökkel, Önökért! Meszesért!

 

   

 

 
 
07
Május
    Mesék a bányákból
Beköszöntő
 
Kedves Olvasó! 
 
Különleges, lelkesítő érzés számomra személyes részesének lenni, ahogy egy lényegi összekötőerejét: ipari tevékenységét elvesztő baranyai bányászközösség létezésének új értelmet keres és talál. Régi-új kifejező­eszközökkel igyekszik formába önteni, megmutatni, átörökíteni önmagát az immáron többé-kevésbé hazai bánya nélkül maradt jövőbe. Mi más is lehetne, ha nem a kultúra, amely mentén ez az egyszer már oly erős, or­szágos hálóvá szövődött, bajtársiasságon, hősiességen, egymásra utaltsá­gon, emberfeletti munkán szerveződött társadalom, amely egy egész bá­nyászvilágot volt képes maga köré fölépíteni iskolástul, érdekképviselet­estül, szabadidőstül, képes újjá szerveződni, közös értékeket felmutatni? Régi bölcsesség, hogy csak az a közösség lehet erős, amely ragaszko­dik hagyományaihoz és őrzi azokat. Ennek a hagyományőrzésnek a tárhá­zából nem hiányozhat a közös alkotás, a hagyományok felelevenítésének öröme, sőt, az új hagyományok teremtése sem! Hiszen egy-egy örökség fenntartásának alapvető eszköze annak megújulása, életközelivé tétele. Elég, ha a Selmecbányái bányász diákhagyományokra, a mai „ballagás" ősére gondolunk, amely ismeretét jómagam is édesapámtól kaptam örök­ségül. vagy az újkeletű bányamanó mozgalomra, amely napjaink népszerű értékmegőrző programja. Az újjá kovácsolódott közösség teremtő erejének jó példája az a kötet, amit az olvasó most a kezében tart. Ugyanakkor annak bizonyítéka is: jó irányba tartunk, amikor a helyit, az alulról szerveződőt támogatjuk, segít­jük, mert csak így tudjuk maradandóan megerősíteni a társadalom teljes­ségének szövetét. E könyvre ugyanúgy büszke lehetek, mint mindazok, akik létrejöttében, ezáltal pedig közösségük értékmentésében és átörökíté­sében írásaikkal, támogatásukkal, szervezőmunkájukkal közreműködtek. Azt gondolom, a hagyományőrzés, a közösségépítés útja sok csodát rejte­get baranyai bányászaink, helyi kisközösségeink és a teljes magyarság számára. Munkálkodjunk hát tovább bátran, jó szerencsét hozzá!

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Dr. Hoppál Péter
Kultúráért felelős Államtitkár, Pécs országgyűlési képviselője
 
 

 

 

 
   
07
Jul
    Nagyon komoly dolgok változnak
Nagyon komoly dolgok változnak, hogy valamelyik egészen biztos, hogy TÉGED IS ÉRINT! Komolyan belenyúlnak a mindennapjainkba a módosítások!

1. Változás jön minden Telenor ügyfél előfizetésében!
Telenorosok figyelem! – MINDEN előfizető szerződése módosul július 1-től!T öbb mint 3 millió céges és lakossági előfizetőt érint az egyoldalú szerződésmódosítás.
Itt olvashatzs róla bővebben >> 
Telenor szerződésmódosítás július 1–től!
2.Kéményseprés, meleg víz, fűtés
Kéményseprés, meleg víz, fűtés – ami jön, attól sokakat kirázhat a hideg
Július 1-jétől két jogszabályi módosulás is nagy változásokat hoz az életünkbe. Mindkét változás érinti egyaránt a fűtést, a kéményt, a meleg vizet.
3. Komoly változás jön az ügyintézésnél!
Így változik az ügyintézés júliustól>> Kattints ide a részletekért!
4. Július 1-től változik a TÁPPÉNZ!
Több millió munkavállalót, családot érint a július 1-jén életbe lépő táppénz módosítás!
Így módosul a TÁPPÉNZ >> 
Táppénz módosítás 2016. július 1-től!
5. JÚLIUS 1-től fizetős lesz a TV2 és az RTL Klub
Most fizetőssé vált mindkét szolgáltató csatornája, viszont azt nem tudjuk megmondani, hogy az idegesítő reklámok megszűnnek-e, vagy esetleg nagymértékben csökken a reklámidő.
6. Július 1-től fontos változás lép életbe az építési engedélyeknél!
Az új lehetőséggel a legfeljebb 300 négyzetméteres házak építői élhetnek.
7. Július 1-től életbe lép a KÖTELEZŐ SZÜLŐTARTÁS!
Július 1-től életbe lép a szigorított KÖTELEZŐ SZÜLŐTARTÁS!- perelhet a szülő ha nem kapja meg a neki járó szülőt illető tartást!
Pereskedéssel járhat, ha nem fizeti a szülőtartási díjat!
FIGYELEM – MEGSZAVAZTÁK – JÚLIUS 1-TŐL ÉLETBE LÉP A KÖTELEZŐ SZÜLŐTARTÁS!!!
Ide kattintva tájékozódhatsz a részletekről >>> Kötelező szülőtartás részletesen!
8. Változás jön a társasházi internetnél!
Internet előfizetők figyelem >> ha társasházban lakik, akkor most fantasztikus hírt kap! – július 1-től szuper változás!
Júliustól fantasztikus változás jön!
Befellegzett júliustól a társasházi netes monopóliumoknak
 
 
 
 
07
Jul
    20 000 forint plusz juttatást kaphatnak a nyugdíjasok
20 ezer forint kiegészítő juttatást kaphatnak a nyugdíjasok ->> ekkor jön a pénz!


Plusznyugdíjat osztanak a választások előtt

2017 novemberében 20 ezer forint kiegészítő juttatás járhat, a legnagyobb választói csoport tagjainak. Kiegészítő juttatásra számíthatnak majd a nyugdíjasok 2017 novemberében, a választások előtt pár hónappal. Jövő januárban csupán 0,9 százalékkal növeli a kormány a nyugdíjakat, az eredeti tervek szerint. Ilyen kis mértékű nyugdíjemelés a rendszerváltás óta nem volt Magyarországon, felháborodott a Nyugdíjasok Országos Szövetsége is azon, hogy a 2017-es költségvetésben azt számolták, alig 0,9 százalékkal fog drágulni az élet, azaz csak ilyen mértékben nőnek az árak átlagosan.

A jegybank mellett a független Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB) is azt állítja, hogy valószínűleg a számításaik szerint 2,4 százalékos inflációra kell számítani. Ha így történik, akkor a valóságban ilyenkor a következő szabályt kel alkalmazni: novemberben kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani év elejéig visszamenőleg. A másfél százalékos eltérés nagyon sokat jelent: 120 ezer forint körül alakul az átlagnyugdíj most, ha átlagosan havi 1800 forintos kiegészítő emelésben részesül a legnagyobb választói csoport, a nyugdíjasok csoportja, akkor náluk , 2017 novemberében egy összegben 20 ezer forint plusz pénz á a házhoz.
A KFIB anyagát bemutató tájékoztatón rávilágítottak az Orbán-kormánynak egy másik nagy húzására is, Romhányi Balázs célzott is arra, hogy valószínű tekintélyes költségvetési lazítást hajt végre a kormány idén és jövőre is, köszönhetően az alacsony gazdasági növekedési teljesítménynek.
Ha gátat szabnának a pénzszórásnak, akkor az évtized végére, akár a nullás, azaz hiány nélküli költségvetés is elérhető lehetne. A szakértők szerint a 2010 óta kézben tartott deficit nagyon elszalad a beinduló költekezés miatt: például idén csak alig marad alatta az EU-ban kiemelt figyelemmel kísért 3 százalékos GDP-arányos szintnek, míg 2017-ben pedig a számítások szerint már jóval fölé, egészen 3,7 százalékra ugrik fel.
Emiatt a kormánynak megszorítást kell végrehajtania: itt jön a nagy lavírozás, mert csak a 2018. tavaszi parlamenti választások után jön a baj. Addig, vagyis a választásokig a kormány meg fogja úszni az EU részéről egy kis figyelmeztetéssel, fenyegetéssel, és csak 2018 áprilisában derül ki hivatalosan az uniós menetrend szerint az, hogy messze túl van a Brüsszel által tolerálható szinten a hiány. Így csak a parlamenti választások után követelheti az unió az intézkedéseket a kormánytól, addig van viszont haladék, ráérnek akkor majd gondolkodni az újabb megoldásokon, megszorításokon.
Tehát jó hírrel szolgáltak a KFIB szakértői a nyugdíjasoknak, de sajnos borús képet festettek a versenyszektorban dolgozók számára, annak ellenére, hogy idén egymást követik a hírek az óriási vállalati béremelésekről, ez nem fenntartható előreláthatóan. A bérnövekedést főként a szakemberhiány generálja, ami szokatlanul nagy, közel 4–5 százalék közötti reálbér-emelkedést eredményez. Előreláthatóan majdnem biztosan a cégek profitjának kárára megy majd az ilyen mértékű emelés, ezt pedig nem fogják tolerálni. Romhányiék becslése szerint jövőre még szerény reálbér-emelkedés lesz a magánszektorban, de utána legalább két évig sajnos a reálbér vissza fog esni.
 
   


10. oldal / 17